Πρόκειται για μια από τις πιο βαρετές και ανεπιθύμητες δουλειές μέσα στο σπίτι. Αν σκεφτούμε όμως ότι είναι ο χώρος του σπιτιού που μπορεί να μαζέψει τα περισσότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε τακτικά το μπάνιο μας, όσο “δυσάρεστο” και αν μας φαίνεται. Αλλιώς, εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία μας.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τακτικό και ασφαλή καθαρισμό του μπάνιου μας:
- Η συχνότητα καθαρίσματος εξαρτάται από το πλήθος των ατόμων που ζούνε στο σπίτι. Όσα περισσότερα άτομα ζούνε μέσα στο σπίτι, τόσο περισσότερη είναι η χρήση της τουαλέτας. Άλλο να ζει ένα άτομο στο σπίτι, και άλλο να ζει μια τετραμελής οικογένεια. Το μπάνιο μιας τετραμελούς οικογένειας θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
- Καθάρισμα της λεκάνης. “Επώδυνη” διαδικασία, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται κάθε μέρα! Βέβαια, που χρόνος για να συμβαίνει αυτό, οπότε όσο συχνότερα τόσο καλύτερα. Ποτέ όμως μην παραμελείτε αυτή τη διαδικασία, γιατί ο κίνδυνος λοιμώξεων ανεβαίνει.
- Καλαθάκι μπάνιου. Ναι αυτό εκείνο το μικρό καλαθάκι, που πάντα το βλέπουμε να γεμίζει ασφυκτικά, αλλά ποτέ δε θέλουμε να αλλάξουμε σακούλα. Όσο περισσότερο το καθυστερούμε όμως, τόσο περισσότερο τα χαρτιά μένουν εκεί μέσα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές. Καθάρισμα όμως, δε σημαίνει μόνο αλλαγή της σακούλας. Το ίδιο το καλαθάκι πρέπει να καθαρίζεται πολύ συχνά. Συστήνεται σε κάθε αλλαγή σακούλας, να αφήνουμε το καλαθάκι ανοιχτό για 1 ώρα περίπου, χωρίς σακούλα, για να “ξεμυρίσει”.
- Πετσέτες μπάνιου. Κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο, οι πετσέτες συνήθως παραμένουν βρεγμένες και δε στεγνώνουν. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος συγκέντρωσης βακτηρίων, τα οποία την επόμενη φορά που θα σκουπιστούμε με την ίδια πετσέτα , να πάνε που αλλού, στο σώμα μας και το πρόσωπο μας! Πολύ σημαντικό λοιπόν, να αλλάζουμε συχνά πετσέτες στο μπάνιο και φυσικά το κάθε μέλος να χρησιμοποιεί τη δικιά του.
- Κουρτίνα μπάνιου. Αν στη μπανιέρα ή στη ντουζιέρα μας χρησιμοποιούμε κουρτίνα για να μη σκορπίζονται νερά παντού, πρέπει αυτή μετά από κάθε μπάνιο να μένει έξω από τη μπανιέρα για να στεγνώνει. Πολλές φορές μάλιστα, η κουρτίνα μαυρίζει ή μαζεύει μούχλα. Φροντίστε να την πλένετε στο πλυντήριο, εκτός κι αν έχει διαφορετικές οδηγίες πλυσίματος.
- Καθάρισμα των αρμών στα πλακάκια. Και εδώ με τον καιρό υπάρχει πιθανότητα να μαζευτεί βρωμιά και μούχλα. Αν το αφήσουμε για καιρό, μετά μπορεί να χρειάζεται πάρα πολύ τρίψιμο από μέρους μας, για να καθαρίσουν. Γι’ αυτό συστήνεται συχνά να χρησιμοποιούμε διάλυμα νερού με ξίδι και να τρίβουμε τα πλακάκια, πριν συγκεντρωθεί πολύ βρωμιά.