Χρήσιμες Συμβουλές

Tips ασφαλείας για το βρεφικό δωμάτιο

Αν πρόκειται να γίνετε γονείς για πρώτη φορά, βρίσκεστε σε διαδικασία στησίματος του παιδικού δωματίου. Μια απο τις σημαντικότερες έγνοιες για κάθε γονέα, είναι η ασφάλεια των παιδιών του. Αν λάβουμε υπόψη μας τις έρευνες που θέλουν τα περισσότερα ατυχήματα που αφορούν παιδιά να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο, είναι σαφές ότι ο περιορισμός των κινδύνων που παραμονεύουν είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό του χώρου του παιδιού.

Ακολουθούν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε ασφαλές το δωμάτιο του παιδιού σας:

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο βρεφικό κρεβάτι που θα επιλέξετε. Θα πρέπει να έχει παντού λείες επιφάνειες, να είναι βαμμένο με υδάτινα χρώματα ή με οικολογικές αντιαλλεργικές βαφές, και επίσης να υπάρχει μικρό κενό ανάμεσα στα κάγκελα για να μη μπορεί να βάλει το μωρό το χεράκι του και σφηνώσει.

  • Φροντίστε γενικά να μην υπάρχουν αιχμηρές γωνίες και αντικείμενα σε όλο το δωμάτιο. Όταν μετά απο λίγο καιρό αρχίσει το μωρό να μπουσουλάει, θα υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί.

  • Αν πρόκειται να βάψετε τους τοίχους του δωματίου, κάντε το αυτό αρκετό καιρό πριν τη γέννα, για να προλάβουν να στεγνώσουν καλά οι βαφές και να μην υπάρχει μυρωδιά.

  • Βεβαιωθείτε οτι το κρεβάτι του παιδιού απέχει αρκετά απο τις κουρτίνες. Αλλιώς το παιδί θα μπει στην περιέργεια να “σκαρφαλώσει” σε αυτές, τραβώντας τες, με κίνδυνο να πέσει το κουρτινόξυλο και να το τραυματίσει.

  • Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται και να τρίβονται σε αυτό. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά.

  • Φροντίστε όλα τα έπιπλα στο δωμάτιο να έχουν γερές βάσεις ή να είναι στερεωμένα στον τοίχο. Τα μικρά “ζιζάνια” πάνω στο παιχνίδι είναι ικανά να μετακινήσουν ή να ρίξουν οποιοδήποτε έπιπλο.
  • Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου. Οι μικροί μπόμπιρες θα μπουν σίγουρα στον πειρασμό να βάλουν τα χεράκια τους στην πρίζα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Απαγορεύονται στο παιδικό δωμάτιο τα παράθυρα που είναι ανοιγόμενα προς τα μέσα. Κάποια στιγμή που θα είναι ανοικτό το παράθυρο, το παιδί μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του και να χτυπήσει πολύ άσχημα.